moc.wal-okneradnob%40eciffo+38 (099) 605 61 23+38 (073) 895 44 39

Договір підряду (виконання робіт): що прописати?

Поговоримо про договір на виконання робіт (підряду):

  1. Навіщо та кому потрібен;
  2. Чим відрізняється від договору про надання послуг;
  3. Що обов’язково треба прописати у договорі;
  4. Чому для написання договору слід звертатись до юриста.

Навіщо та кому потрібен?

З необхідністю укладати договори підряду часто зіштовхуються підприємці, які виготовляють певні товари (до прикладу, займаються пошиттям одягу). У випадку, коли надходить велике замовлення, строки на виконання зжаті, а власних працівників не вистачає, треба залучити додаткові сили.

Виходом з ситуації є укладення договору підряду.

Ви може укласти такий договір як з суб’єктом підприємницької діяльності (ФОПом, наприклад), та і зі звичайною фізичною особою, проте слід враховувати ряд важливих особливостей:

  1. ФОП сплачує податки зі своєї діяльності самостійно, натомість,
  2. Якщо підрядником є фізична особа, то ви є податковим агентом, а відповідно, повинні сплатити за таку особу податки (аналогічно з найманими працівниками).

Відповідаючи на питання: “а навіщо мені взагалі укладати з кимось договір?”, слід нагадати, що правильно складені та підписані договори захищають ваш бізнес, адже у них чітко зафіксовані всі права та обов’язки сторін. Якщо ваш контрагент вирішить порушити умови договору, ви будете мати змогу довести власну правоту в суді, а рішення буде прийнято на вашу користь.

В чому різниця між договором підряду та договором про надання послуг?

На перший погляд, відповідь на дане проста:

  1. якщо в результаті співпраці ви очікуєте отримати матеріальний результат (пошиті костюми чи виготовлені деталі) – це роботи, а відповідно, вам необхідний договір підряду;
  2. за результатами співпраці не плануєте отримати матеріального результату (надаєте чи отримуєте консультацію) – це послуги, слід укласти договір про надання послуг,

Проте на практиці можуть виникати деякі труднощі, з вирішенням яких ми з радістю вам допоможемо.

Чому важливо розмежовувати дані поняття?

Перш за все тому, що законодавство різним чином регулює відносини, які виникають між сторонами в процесі виконання договору, а тому, щоб юридично правильно скласти договір та не натрапити на неприємності, слід уважно поставитися до таких деталей.

Що обов’язково треба передбачити у договорі?

З точки зору Цивільного Кодексу України обов’язковими умовами, які повинен містити договір підряду, є умова про його предмет, ціну та строк.

Проте, для ефективного регулювання та захисту своїх прав цього не достатньо. Наша команда допоможе вам скласти якісний та ефективний договір підряду, у якому буде передбачено:

  1. Предмет договору (відповідно до ЦК України договір підряду може укладатися на виготовлення, обробку, переробку, ремонт речі або на виконання іншої роботи з переданням її результату замовникові);
  2. Права та обов’язки сторін;
  3. Строки виконання робіт;
  4. Порядок приймання-передачі результатів виконаних робіт (зазвичай це оформлюється у вигляді Акту приймання-передачі);
  5. Ціну та порядок взаєморозрахунків між сторонами;
  6. Відповідальність за порушення умов договору;
  7. Строк дії договору та порядок його розірвання;
  8. Форс-мажорні обставини;
  9. Порядок комунікації між сторонами, порядок підписання договору та додатків;
  10. Інші умови, необхідні саме у вашому випадку.

Чому вам слід звернутися до юриста?

Насправді, складання договорів людьми, які мають профільну освіту, знання, навички та досвід суттєво полегшує вашу діяльність.

Адже юрист – це та сама людина, яка вміє правильно описати процес, щоб у майбутньому не виникало суперечок щодо розуміння змісту договору тощо.

Наша команда допоможе скласти договір, який буде захищати вас від різного роду ризиків, будь то ваші контрагенти чи державні органи (на кшталт Держпраці).

Автор: Вікторія Сіпко

Залишити заявку для зворотнього звʼязку