oc.liamg%40hkwalokneradnobm+38 (095) 94 200 91

NDA - контракт

В останні роки NDA - котракти стали досить популярними в Україні, особливо в IT сфері. 

NDA - це котракт про нерозголошення конфіденційної інформації. 

Даний вид котракту укладається між роботодавцем та працівником або замовником та виконавцем. Зараз такі котракти укладаються міє резидентами Дія Сіті (роботодавцями) та Гіг-спеціалістами (працівниками).

NDA передбачає збереження конфіденційної інформації, яка передається в межах співпраці, між сторонами угоди та відповідальність у випадку розголошення відповідної інформації.

Що важливо знати при укладанні NDA-котракту: 

1️⃣ Потрібно детально визначити, що є конфіденційною інформацію саме для цього договору. Дана рекомендація важлива, як працівнику, так і роботодавцю.

2️⃣ Правильно передбачити в договорі процедуру приймання-передачі конфіденційної інформації та визначити з якого моменту на одержувача поклається відповідальність.

3️⃣ Визначити та закріпити в контракті необхідний строк зберігання конфіденційної інформації (це може бути паралельно строку співпраці сторін, або і якийсь період після завершення співпраці).

4️⃣ Зафіксувати в контракті, які саме дії є порушення контракту (розголошенням конфіденційної інформації), тобто, що заборонено робити з такою інформацією.

5️⃣ Чітко визначити, яка відповідальність покладається на сторону, що порушила умови контракту. 

В NDA-контракті сторони мають право самостійно визначати, що є конфіденційною таємницею та її обʼєм, краще це прописувати досить детально, або закріплювати матеріали додаткамии до контракту.

Це далеко не всі нюанси NDA-контракту, але на мою думку, ті про які варто знати в першу чергу. 

Також, досить часто разом з NDA укладають ще NCA-котракт (про заборону конкуренції)📃

Якщо виникли додаткові питання, то можете писати в direct, або залишити заявку на сайті для консультації 👨🏼‍💻