oc.liamg%40hkwalokneradnobm+38 (095) 94 200 91

Припинення діяльності ФОП

Зараз, для багатьох, дуже актуальним стало питання припинення (ліквідації/закриття) ФОП, тому вирішив детально розповісти про процедуру та наслідки. 

Як підготуватись до припинення ФОП: 

▫️Звільнити працівників та виплатити всі належні їх кошти (заробітну плату, відпускні, лікарняні);

▪️Розірвати укладені договори (поставки, оренди і т.д.);

▫️Сплатити всі наявні заборгованості перед контрагентами. 

Для припинення підприємницької діяльності фізичною особою-підприємцем за її рішенням, в першу чергу, потрібно звернутися до державного реєстратора із заявою про припинення підприємницької діяльності. Як це можно зробити: 

1️⃣ Через портал «ДІЯ» - найбільш швидкий і простий спосіб. Для цього Вам потрібно мати елетронний цифровий підпис та пройти реєстрацію на порталі.

2️⃣ Звернутися до ЦНАПу. Вам потрібно підготовути заяву про прининення ФОП, шаблон цієї заяви є на сайті ЦНАПу. Далі особисто або через представника (по нотаріальній довіреності) звертаєтесь до ЦНАПу. Подаєте заяву і чекаєте поки її опрацють (24 години). Потім повертаєтесь за відповіддю. Памятайте, щоб відвідати ЦНАП, потрібно попередньо зарєструватися в чергу, це можна зробити на сайті вашого ЦНАПу. 

3️⃣ Відправити заяву про припинення ФОП поштою. Але тут важлива умова: підпис підприємця на реєстраційній заяві повинен бути нотаріально засвідчений.

Важливо❗️ 

Після зняття з державної реєстрації як ФОП, ще потрібно зробити наступні кроки: 

✅ Знятися з реєстрації у податковій та пенсійному фонді. Для цього попередньо потрібно закрити всі заборгованості по податкам, заробітним платам та звільнити працівників. Крім того, потрібно подати в податкову «ліквідаційний звіт» (останню податкову декларацію про доходи на дату внесення запису про припинення підприємницької діяльності).

❗️Памятайте, що податкова може провести перевірку ФОП і після внесення запису про його припинення (робить вона це на підставі поданих підприємцями декларацій та інших документів). Така перевірка може бути проведена одразу, а може і протягом 3-х років з моменту останнього поданого документу. 

✅ Закрити рахунки у банківських установах 🏛

Якщо у Вас є ще питання відносно припинення діяльності ФОП -  залишайте заявку на сайті 🖥