oc.liamg%40hkwalokneradnobm+38 (095) 94 200 91

ЯК ВІДЧУЖИТИ ЧАСТКУ В СТАТУТНОМУ КАПІТАЛІ ТОВ?

Кожен підприємець, учасник товариства з обмеженою відповідальністю, має право відчужити свою частку або частину частки у статутному капіталі ТОВ на користь іншого учасника або третьої особи (це ще називають відчуженням корпоративних прав) 👨🏼‍💻

Відчуження частки в статутному капіталі ТОВ може відбуватися, наприклад шляхом продажу частки в статутному капіталі або даруванням частки в статутному капіталі ТОВ. 

В кожному ТОВ така процедура детально регулюється Статутом ТОВ, але є загальні норми передбачені чинним законодавством України 📚

Учасник ТОВ може відчужити свою частку у статутному капіталі лише в тій частині, в якій вона є оплаченою (тобто, учасник повинен повністю сформувати та внести до капіталу ТОВ свою частку і тільки потім її відчужувати).

У деяких випадках, якщо передбачено Статутом ТОВ, учаснику, який бажає відчужити свої корпоративні права необхідно отримати для цього згоду інших учасників ТОВ.

Для оформлення відчуження частки в статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю необхідно: 

1️⃣ Провести загальні збори ТОВ та отримати згоду учасників на відчуження частки в статутному капіталі ТОВ.

2️⃣ Укласти договір про відчуження частки в статутному капіталі ТОВ (купівлі-продажу, дарування).

3️⃣ Підготувати заяву про внесення змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

4️⃣ Зареєструвати зміни у нотаріуса або державного реєстратора (через ЦНАП).Відчуження частки в статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ) потребує професійного юридичного оформлення, щоб не допустити помилок, які можуть спричинити негативні наслідки для учасника ТОВ або самого товариства.

 Якщо вам потрібна юридична допомога із відчуження (купівлі-продажу/дарування) частки в статутному капіталі ТОВ або внесення інших змін до ТОВ, залишайте заявку на сайті для консультації, буду радий допомогти!