moc.wal-okneradnob%40eciffo+38 (099) 605 61 23+38 (073) 895 44 39

Як юрист може допомогти з P2P переказами?

P2P перекази, або peer-to-peer перекази, стають все більш популярним способом переказу грошей. Їх простота, швидкість та доступність роблять їх привабливими для людей, які хочуть швидко та легко переказати віртуальні гроші.

Однак, як і з будь-якою фінансовою транзакцією, з P2P переказами можуть виникати певні юридичні питання.

1. Банківський (фінансовий) моніторинг.Зазвичай Р2Р перекази здійснюються на особисту банківську картку фізичної особи. Згідно з Законом України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, та фінансуванню тероризму" банки зобовʼязані відстежувати підозрілі транзакції та повідомляти про них до Державної служби фінансового моніторингу.

Ось деякі ознаки підозрілої транзакції:

- Переказ великої суми грошей.-Переказ на рахунок в країні з високим ризиком відмивання грошей.-Переказ на рахунок, який не належить одержувачу.-Часті перекази невеликих сум грошей.

Таким чином, здійснення Р2Р переказів може викликати низку питань у банків.Наприклад, у випадку здійснення численних Р2Р переказів на особисту картку фізичної особи, Банки можуть застосовувати фінансовий моніторинг. В результаті проведення перевірок — банк може поставити питання з приводу походження коштів на вашій особистій картці та щодо здійснення численної кількості грошових транзакцій. Як наслідок, у випадку некоректного пояснення походження коштів — банк може заблокувати ваш банківський рахунок без права його відновлення.

2. Податки та податкові перевірки.P2P перекази можуть оподатковуватися. Згідно з нормами Податкового кодексу України, доходи, отримані від P2P переказів, додаються до загального річного оподатковуваного доходу фізичної особи. Тобто фактично отримання доходу від Р2Р переказів у будь-якому разі визнається доход фізичної особи та підлягає оподаткуванню за ставкою 18% податку на доходи фізичних осіб та 1,5% військового збору.З метою уникнення сплати податків у розмірі 19,5% доцільним є обрання законної форми ведення бізнесу, наприклад, шляхом реєстрації ФОП або ТОВ. У такий спосіб, діяльність з Р2Р переказів стає більш прозорою та шанс отримання повідомлень від банку та податкової під час фінмоніторингу значно знижується, а також ваша податкова ставка буде значно нижчою ніж 19,5%.

У наведеному випадку, наша команда допоможе вам оптимізувати вашу діяльність з проведення Р2Р переказів, легалізує ваш бізнес та допоможе уникнути вимушених банківських санкцій, наприклад, блокування банківських рахунків.
Автор: Максим Петров 

Залишити заявку для зворотнього звʼязку