moc.wal-okneradnob%40eciffo+38 (099) 605 61 23+38 (073) 895 44 39

Як захистити свою торговельну марку?

На жаль, порушення прав інтелектуальної власності на торговельні марки є частою проблемою. Що робити у таких випадках, та який варіант захисту підходить саме вам: поговоримо у цій статті.

Які види захисту торговельних марок існують?

Насправді, доступно багато способів захистити ТМ від незаконного використання, проте у даній статі розберемо деякі з них:

  1. Претензійний порядок;
  2. Звернення до Антимонопольного комітету України;
  3. Звернення до маркетплейсів, на яких відбувається порушення;
  4. Судовий захист.

Що таке претензійний порядок та які його особливості?

Претензійний порядок передбачає звернення до порушника з письмовою вимогою про припинення неправомірних дій/бездіяльності щодо ТМ.

Такий спосіб має ряд своїх переваг та недоліків, тому пропонуємо розібрати їх більш детально:

➕ економічна складова: за подання претензій вам не треба сплачувати збори (наприклад, як у випадку подання позовної заяви про захист прав інтелектуальної власності);

➕ строки: у даному випадку ви можете виділити для вирішення проблеми той час, який комфортний вам (на відміну від судового розгляду, де законом встановлені строки розгляду справи, а провадження, на жаль, часто тривають довше передбачених термінів.);

➖за результатами даної процедури ви не матимете обов’язкового до виконання рішення (як то судове рішення чи рішення АМКУ).

Обирати чи користуватися претензійним порядком вирішення спорів, чи ні – це виключно ваше право.

Наша команда рекомендує використовувати всі наявні способи, адже на практиці вдається досягти компромісу з порушниками та без особливих грошових витрат захистити права інтелектуальної власності клієнта. За результатами перемовин є можливість укласти ліцензійну угоду чи договорі поставки вашої продукції (якщо порушник реалізує підроблені товари).

Звернення до АМКУ: навіщо та що ви отримуєте?

Антимонопольний комітет України є органом, який уповноважений розглядати справи про порушення законодавства у сфері захисту економічної конкуренції.

Неправомірне використання ТМ у господарській діяльності є правопорушенням, за яке повинна наставати відповідальність у вигляді накладення штрафу у розмірі до п'яти відсотків доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) суб'єкта господарювання за останній звітний рік, що передував року, в якому накладається штраф.

Цей варіант захисту підійде вам у тому випадку, коли ви здійснюєте господарську діяльність (реалізуєте товари чи послуги, наприклад) та зареєстровані як суб’єкт господарювання.

Ви маєте можливість звернутися до АМКУ із заявою, в якій зазначити:

  1. найменування органу, до якого подається заява (Комітет чи відповідне територіальне відділення Комітету);
  2. найменування (для юридичних осіб) або ім'я (прізвище, власне ім'я та по батькові для фізичних осіб) сторін (заявника і відповідача), їхнє місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання (для фізичних осіб), інші реквізити сторін, зокрема поштову адресу, а також, якщо такі є, номер засобу зв'язку (телефон, факс тощо), адресу електронної пошти;
  3. ім'я контактної особи (для юридичних осіб), номер засобу зв'язку (телефон, факс тощо), а також, якщо така є, адресу електронної пошти;
  4. зміст вимог, зокрема очікувані вами від органів Комітету рішення;
  5. виклад обставин, якими ви обґрунтовує свої вимоги, обґрунтування того, яким чином ваші права порушуються внаслідок дій чи бездіяльності відповідача, визначених законом як порушення законодавства про захист економічної конкуренції;
  6. інформацію стосовно звернення до будь-якого іншого органу державної влади, зокрема до суду, з питань, порушених у заяві;
  7. перелік документів та інших матеріалів, що додаються до заяви.

До заяви додаються наявні у вас документи та інші матеріали, що підтверджують викладені у заяві обставини.

Важливо: звернутися до Антимонопольного комітету ви можете протягом протягом шести місяців з дня, коли ви дізнались або повинні були дізнатися про порушення своїх прав.

В якості підсумку зазначимо про переваги та недоліки даного способу захисту:

➕ можливість притягнути порушника до адміністративної та цивільної відповідальності одночасно. Адміністративною відповідальністю є штраф, який накладає на порушника АМКУ. До цивільної відповідальності ж притягається особа у випадку звернення до суду з вимогою відшкодувати завдані збитки чи виплатити компенсацію.

➖ невеликий строк, протягом якого ви можете звернутися до АМКУ.

Звернення до маркетплейсів: це взагалі працює?

Даний спосіб дуже схожий з першим – претензійним порядком. Єдиною відмінністю по суті є особа, до якої ви звертаєте свою вимогу: у даному випадку це маркетплейс.

У своєму зверненні слід викласти фактичні обставини справи, надати підтвердження того, що саме ви є власником відповідних ТМ та просити про видалення товарів з сайту.

У своїй практиці нашій команді вдалося видалити з сайтів, створених на основі відомого маркетплейса більше 500 позицій, які порушували права інтелектуальної власності клієнта.

Судовий захист

Класичний та найбільш зрозумілий спосіб захисту прав інтелектуальної власності.

➕ за результатами отримуєте обов’язкове до виконання рішення;

➕ великий перелік вимог, які ви можете заявити (наприклад, ви можете обрати: чи просити відшкодування збитків, чи стягнення компенсації. Для стягнення компенсації достатнім буде лише встановити факт порушення та обґрунтовано розрахувати розмір компенсації);

➖ необхідність сплати судового збору (в залежності від ваших вимог та обраної юрисдикції розмір може відрізнятися);

➖ великі строки розгляду справ.

Наша команда може допомогти вам розробити стратегію захисту та підібрати найбільш ефективний та вигідний спосіб. Якщо у вас виникнуть будь-які питання, будемо раді надати на них відповіді.

Автор: Вікторія Сіпко