moc.wal-okneradnob%40eciffo+38 (099) 605 61 23+38 (073) 895 44 39

За які автомобілі доведеться сплатити податок у 2024 році?

Придбали або тільки плануєте покупку нового авто та бажаєте переконатись, чи не підлягає воно оподаткуванню? Про це і поговоримо сьогодні.‌

Транспортний податок: що це?

Це податок, який ви зобов’язані сплатити за кожен придбаний автомобіль, якщо такий автомобіль відповідає критеріям:

  1. його середньоринкова вартість перевищує 375 мінімальних заробітних плат: у 2024 році ця сума складає 2 662 500 гривень;
  2. з року випуску минуло не більше п’яти років (включно).

Розмір податку єдиний для всіх авто: 25 000 гривень за кожний автомобіль, що відповідає вищеперерахованим критеріям.

Перелік автомобілів та їх характеристик ви можете знайти за посиланням. Якщо ваше авто не відповідає марці, року випуску, об’єму циліндрів двигуна чи типу палива, сплачувати транспортний податок ви не зобов’язані.

Розраховувати даний податок самостійно вам не треба адже рішення про його нарахування приймає та надсилає платнику Державна податкові служба. Форма даного повідомлення є типовою, з прикладом можете ознайомитись за посиланням. Повідомлення повинно надійти не пізніше, ніж до 1 липня поточного року.

Сплатити податок платник зобов’язаний протягом 60 днів з моменту отримання повідомлення.

Що робити, якщо ДПС України не надіслала вам податкове повідомлення-рішення вчасно?

Відповідно до чинного Податкового кодексу, факт того, що ДПС не надіслала повідомлення у встановлені строки, не звільняє вас від обов’язку з його сплати, а лише від відповідальності за несвоєчасну сплату.

Чи можна оскаржити податкове повідомлення-рішення?

Відповідь однозначна: так, ви можете скористатись адміністративним чи судовим порядком.

Адміністративний порядок оскарженняпередбачає подання скарги до вищестоящого органу (оскільки рішення, що стосуються вас, як платника, приймаються Головними управліннями ДПС в областях, то вищестоящим органом є Державна податкова служба України з місцем розташування у Києві).

Для рішень, у яких контролюючий орган самостійно визначає суму грошового зобов’язання (важливо: це стосується тих випадків, коли таке визначення не пов’язане з порушенням податкового законодавства) (це положення стосується сплати транспортного податку) встановлено 30-денний строк для оскарження.

Варто звернути увагу на положення, відповідно до якого ви зобов’язані одночасно з поданням скарги повідомити контролюючий орган, що прийняв рішення, про таке оскарження.

Які ж дані повинна містити скарга:

  1. прізвище, ім'я, по батькові, податкову адресу платника податків, який подає скаргу;
  2. найменування контролюючого органу;
  3. реквізити оскаржуваного рішення;
  4. підстави, за якими оскаржується рішення, обставини справи, які, на думку заявника, встановлені контролюючим органом неправильно чи не встановлені взагалі;
  5. обґрунтування незгоди платника податків із рішенням контролюючого органу з посиланням на норми законодавства;
  6. вимоги та клопотання платника податків, який подає скаргу;
  7. відомості щодо повідомлення контролюючого органу, рішення якого оскаржується, про подання скарги до контролюючого органу вищого рівня;
  8. відомості про оскарження рішення контролюючого органу до суду;
  9. адресу, на яку слід надіслати рішення, прийняте за результатами розгляду скарги;
  10. перелік документів, які додаються до скарги.

Ви можете додавати до скарги розрахунки та докази, які вважаєте за необхідне. Також слід звернути увагу на те, що копії документів, які додаються до скарги, повинні бути належним чином засвідчені.

Судова процедураоскарження податкового повідомлення-рішення передбачає звернення з позовною заявою до адміністративного суду. Саме адміністративні суди наразі мають повноваження щодо розгляду справ, стороною в яких є суб’єкт владних повноважень (ДПСУ в тому числі).

Окрему увагу слід приділити строку судового оскарження: він є різним залежно від того, чи скористалися ви правом на адміністративне оскарження рішення:

  1. У випадку, коли особа не скористалася своїм право на адміністративне оскарження, строк звернення до суду з позовною заявою становить 6 місяців з моменту отримання податкового повідомлення-рішення;
  2. У випадку. коли особа скористалася правом на адміністративне оскарження, вона право подати позовну заяву до суду протягом 1 місяця від наступного дня після закінчення процедури адміністративного оскарження.

Якщо ви стикаєтесь з неправомірним нарахуванням транспортного податку, ви можете звернутись до професіоналів, які допоможуть ефективно та правильно оскаржити рішення.

Наша команда залюбки допоможе вам у вирішенні даного питання.

Автор: Вікторія Сіпко