moc.wal-okneradnob%40eciffo+38 (099) 605 61 23+38 (073) 895 44 39

Розблокування податкових накладних. Податкова заблокувала накладні, що робити?

Платники ПДВ часто стикаються з тим, що Державна податкова служба України (далі – ДПСУ) зупиняє реєстрацію податкових накладних. При цьому у багатьох випадках причини так званого “блокування” для платників є незрозумілими. Як діяти у таких випадках, та який алгоритм дій обрати – пропонуємо поговорити у цій статті.

Як зрозуміти, що реєстрацію накладної зупинено?

Платнику ПДВ надсилається квитанція встановленої форми, в якій обов’язково зазначається, з яких саме причин накладну не зареєстровано. Всі причини зупинення реєстрації податкових накладних можна поділити на дві великі групи. Залежно від того, яка причина зазначена саме у вашій квитанції, треба обирати один з двох шляхів вирішення проблеми та алгоритм дій.

З яких причин блокують податкові накладні?

Як вже було зазначено, є дві групи підстав:

  1. Ваше підприємство відповідає критеріям ризиковості платника податку на додану вартість.
  2. Та операція, яка реєструється за накладною, відповідає критеріям ризиковості здійснення операції.

Яким чином слід діяти платнику у випадку, коли реєстрацію накладної зупинено через відповідність його критеріям ризиковості платника ПДВ?

Крок перший. Необхідно сформувати пояснення, щоб ДПСУ виключила вас з переліку ризикових платників ПДВ.

Для цього вам треба детально описати процес діяльності вашого підприємства. Законом не встановлено обов’язкового переліку даних, які треба зазначати, проте чим більш детально ви опишете та поясните контролюючому органу процес своєї діяльності, тим більше шансів ви маєте на те, що вас виключать з відповідного переліку.

Доцільним є описати наступні аспекти:

  1. Засновники вашого підприємства: їх персональні дані (ПІБ, громадянство, адреса проживання, частки у статутному капіталі тощо);
  2. Статутний фонд: який його розмір; якщо до складу статутного фонду внесено майно, то яке саме;
  3. Керівництво: хто та які посади обіймає на вашому підприємстві, які має повноваження;
  4. Вид діяльності, яку ви здійснюєте; в тому числі інформацію про наявність у вас дозволів, якщо такі вимагаються законом, сертифікатів тощо;
  5. Наявність найманих працівників: їх кількість, штатний розпис, фонд заробітної плати; не зайвим буде описати, які посадові обов’язки мають ваші працівники, яку функцію вони здійснюють на підприємстві;
  6. Основні засоби: їх перелік, підстави, на яких вони перебувають у володінні підприємства (власність/оренда); слід описати наявність приміщень, транспортних засобів, обладнання;
  7. Перелік основних контрагентів, з якими ви співпрацюєте: і постачальників, і покупців, якщо ви таких маєте.

Всі ці дані повинні бути підтвердженими належним чином оформленими документами: ви можете надати відповідні договори, акти приймання-передачі, виставлені рахунки, банківські виписки тощо. Чим більше інформації та її документального підтвердження ви надасте, тим краще.

Тут варто згадати про звіт, за формою 20-ОПП, який повинні подавати особи: вам слід перевірити його наявність та актуальність.

Крок другий. Подати пояснення до комісії регіонального рівня (по суті – це головні управління ДПСУ в областях). Комісія розглядає ваші пояснення протягом 7 (семи) робочих днів та приймає рішення про виключення платника з переліку, або зазначає причини, через які платника не може бути виключено з переліку.

Крок третій. Після прийняття рішення про виключення вас, як платника, з переліку, можна приступати до розблокування конкретних накладних. Тут слід зазначити, що реєстрацію податкових накладних може бути поновлено автоматично, якщо дотримано певні встановлені вимоги. З цими вимогами можна ознайомитись за посиланням.

Якщо такого не відбувається, вам треба сформувати для комісії регіонального рівня пояснення до кожної податкової накладної, в якому детально описати всі процеси, які відбувалися на вашому підприємстві під час здійснення кожної окремої операції:

  1. які основні засоби були використані;
  2. чи використовували ви працю найманих працівників, чи вам надавали послуги за договором ЦПХ;
  3. перелік постачальник/покупців, що таким або іншим чином мають відношення до господарської операції.

Ви можете зазначити про загальний процес функціонування суб’єкта господарювання, проте слід пам’ятати про належне документальне підтвердження. На кожне твердження, яке ви вказуєте у своєму поясненні для Податкової служби, повинні бути надані докази.

Крок четвертий. Подати пояснення до комісії регіонального рівня. Відповідна комісія приймає рішення та надсилає його платнику протягом 5 днів.

Факультативні кроки. Якщо комісія приймає рішення не на вашу користь, ви маєте змогу обрати два шляхи оскарження цього рішення: адміністративний та судовий.

Адміністративний порядок передбачає подання скарги до комісії центрального рівня (це Державна податкова служба України з місцем розташування у місті Київ). Скарга подається протягом 10 робочих днів з моменту отримання вами рішення. Слід вказати, що ця процедура не є обов’язковою: ви можете звернутися за захистом своїх прав одразу до суду, проте наша команда рекомендує використовувати всі можливі шляхи вирішення проблеми, адже ми маємо багато позитивного досвіду з розгляду скарг, за результатами якого реєстрація податкових накладних була поновлена.

Судовий порядок передбачає подання позовної заяви до окружного адміністративного суду. Слід пам’ятати, що після звернення до суду ви позбавляєтесь права звертатися до адміністративної процедури.

Більш детально про ці процедури поговоримо наступного разу, а зараз пропонуємо перейти до наступної причини.

Яким чином слід діяти платнику у випадку, коли реєстрацію накладної зупинено через відповідність операції, за якою зареєстровано відповідну накладну, критеріям ризиковості здійснення операції?

Для початку, слід зазначити, що причин може бути кілька, проте найбільш частою підставою є відповідність п.1. критеріїв ризиковості операцій. У такому випадку алгоритм дій наступний.

Крок перший. Сформувати пояснення, в якому описати процес здійснення конкретної господарської операції.

Доцільним є вказати про наступні аспекти:

  1. Статутний фонд: який його розмір; якщо до складу статутного фонду внесено майно, то яке саме;
  2. Вид діяльності, яку ви здійснюєте; в тому числі інформацію про наявність у вас дозволів, якщо такі вимагаються законом, сертифікатів тощо;
  3. Наявність найманих працівників: їх кількість, штатний розпис, фонд заробітної плати; не зайвим буде описати, які посадові обов’язки мають ваші працівники, яку функцію вони здійснюють на підприємстві; окремо зазначити про те, які працівники брали участь у виготовленні/реалізації продукції;
  4. Основні засоби: їх перелік, підстави, на яких вони перебувають у володінні підприємства (власність/оренда); слід описати наявність приміщень, транспортних засобів, обладнання;
  5. Перелік контрагентів, з якими ви співпрацювали в межах даної операції: і постачальників, і покупців, якщо ви таких маєте.

Ще раз хочемо зазначити про необхідність документального підтвердження ваших слів: уважно перегляньте ваші бухгалтерські та інші документи, адже вони повинні бути оформлені відповідно до закону. У випадку, коли документи відсутні чи не відповідають встановленим правилам, вам буде відмовлено у реєстрації відповідної накладної.

Крок другий. Подати пояснення до комісії регіонального рівня. Такі пояснення ви маєте право надати протягом 365 днів. Не варто плутати цей строк з тим, що надається вам для оскарження рішень Податкової служби: він становить 10 робочих днів. В даному випадку йдеться про те, коли ви отримали лише один документ, а саме – квитанцію.

Комісія розглядає ваші пояснення протягом 5 днів та приймає рішення про реєстрацію податкової накладної, або відмову у реєстрації.

Факультативні кроки. Якщо відповідна комісія приймає рішення не на вашу користь, ви маєте змогу обрати два шляхи оскарження цього рішення: адміністративний та судовий, про що було сказано вище.

У випадку, коли ви стикаєтесь із блокуванням податкових накладних, ви можете звернутись до нашої команди. Ми підготуємо якісні пояснення/скарги, що дозволять без великих затрат ваших коштів та часу поновити реєстрацію.

Автор: Вікторія Сіпко