moc.wal-okneradnob%40eciffo+38 (099) 605 61 23+38 (073) 895 44 39

📌 Юридичні поради щодо підтвердження неможливості виконання податкових обов'язків підприємствами

Багатьох підприємців та підприємств турбує питання, як правильно підтвердити неможливість виконання податкового обов'язку. У цій статті ми розглянемо позицію контролючих органів, судову практику та надамо цінні юридичні поради щодо правомірного вирішення цього питання. 

Поради щодо підтвердження неможливості виконання податкового обов'язку

Важливість документації: При зверненні до контролюючого органу заявою про неможливість виконання податкових зобов'язань, слід надати документи, які відповідають вимогам "Переліку документів, що підтверджують неможливість платника податків – юридичної особи №225 від 29.07.2022 року. Це забезпечить найбільш ефективний результат.

Чіткість та об'єктивність:  Важливо, щоб надана документація не викликала сумнівів чи зауважень. Чіткість та об'єктивність є ключовими аспектами.

 Докази втрат: При згадці про втрати комп'ютерного та іншого обладнання, документів і т.д, важливо конкретизувати, що саме було знищено та яка документація була втрачена. Повинні бути надані докази їх важливості для господарської діяльності підприємства.

Судова практика: У постанові Касаційного адміністративного суду у складі колегії суддів Верховного Суду від 04.10.2023 у справі № 160/19575/22 підтримано висновки судів попередніх інстанцій про те, що позивач, звертаючись до контролюючого органу із заявою про відсутність можливості виконання податкових зобов'язань, повинен був підтвердити неможливість своєчасного виконання свого податкового обов'язку документами, які зазначені у "Переліку документів, що підтверджують неможливість платника податків – юридичної особи, зокрема, щодо своєї філії, представництва, відокремленого чи іншого структурного підрозділу, своєчасно виконати свій податковий обов'язок, у тому числі обов'язок податкового агента", який затверджений наказом Міністерства фінансів України 29.07.2022 №225 та які б не викликали жодних сумнівів чи зауважень.

Верховний Суд зауважив, що актом про втрати (знищення чи зіпсуття) комп'ютерного та іншого обладнання внаслідок бойових дій не конкретизовано, що саме за "комп'ютерне обладнання" було знищено та яка саме "фінансово-господарча документація" була знищена; позивачем не надано доказів на підтвердження того, що знищені авіаударом "комп'ютерне обладнання" та "фінансово-господарча документація" використовувались ним у господарській діяльності, містили актуальну інформацію, необхідну для подання звітності за поточні періоди господарської діяльності, тощо.

Судом касаційної інстанції засвідчено, що з наданих позивачем документів не встановлено втрату (знищення чи зіпсуття) первинних документів, комп'ютерного та іншого обладнання внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації, внаслідок чого підприємством неможливо виконати обов'язки щодо своєчасного подання податкової звітності, сплати податків, виконання інших податкових обов'язків; не надано документів, що підтверджують відсутність коштів на банківських рахунках.

З урахуванням зазначеного, Верховний Суд дійшов висновку, що під час винесення спірного рішення податковий орган діяв на підставі та у спосіб, передбачені чинним законодавством України, відтак правові підстави для задоволення позовних вимог відсутні. Важливим аспектом у цьому рішенні є те, що суд довів відсутність підтверджувальних документів щодо втрати первинних документів та обладнання внаслідок бойових дій. Тому Вам варто не допускати таких помилок при подачі заяви про неможливість виконання податкових обовʼязків.

Юридична підтримка: 

Ми з командою надаємо професійну юридичну допомогу бізнесу у складанні та правильній подачі заяв про неможливість виконання податкових обов'язків. Ми розуміємо важливість цього процесу і забезпечуємо вас компетентною підтримкою на кожному етапі.

Нехай ваш бізнес працює без непотрібних стресів. Звертайтеся до нас для надійної юридичної підтримки. 

Автор: Вікторія Сіпко.