moc.wal-okneradnob%40eciffo+38 (099) 605 61 23+38 (073) 895 44 39

Трудовий договір: чи обов’язково укладати?

Офіційне оформлення найманих працівників – один з важливих механізмів захисту бізнесу. Хоча багато підприємців вважає, що оформлювати працівників не вигідно, насправді – це не так.

Якщо ви не укладаєте трудовий договір, маєте великий ризик отримати штраф. Пропонуємо додатково розібрати відповідальність за порушення трудового законодавства:

  1. За фактичне допущення працівника до роботи без укладення трудового договору (стаття 265 КЗпП) та виплату заробітної плати без нарахування ЄСВ порушнику загрожує штраф у 10-ти кратному розмірі мінімальної заробітної плати за кожного працівника. Станом до 1 квітня 2024 року – це 71 000 гривень, з 1 квітня – 80 000 гривень. Щоправда, для платників єдиного податку на перший раз застосовується попередження. Якщо протягом 2-х років буде виявлене повторне порушення, то розмір штрафу буде складати 30-ти кратний розмір мінімальної заробітної плати за кожного неоформленого працівника.

Слід відзначити, що на період дії воєнного стану штрафи за вказаною нормою КЗпП не накладаються, проте це не єдиний вид відповідальності за неоформлення працівника;

2. Кодексом України про адміністративні правопорушення (стаття 41) за порушення законодавства про працю передбачено відповідальність у розмірі від 8 500 до 17 000 гривень. І дана норма на час воєнного стану діє у повному обсязі. Якщо протягом року щодо вас буде повторно виявлене порушення, то штраф становитиме вже від 17000 до 34000 грн.

Отож, щоб убезпечити себе від ризиків, необхідно офіційно оформити відносини з працівником. Насправді, можливості не обмежуються трудовим договором, про це ви можете прочитати тут, але сьогодні ми зупинимось саме на оформленні найманих працівників: як правильно укласти трудовий договір, у якій формі, чи треба його реєструвати та інше.

Чи треба мені укладати письмовий трудовий договір?

Наразі існує дві форми трудового договору: письмова та усна. Проте є випадки, коли письмовий договір – єдина можлива форма, зокрема:

  1. при організованому наборі працівників;
  2. при укладенні трудового договору про роботу в районах з особливими природними географічними і геологічними умовами та умовами підвищеного ризику для здоров'я;
  3. при укладенні контракту;
  4. у випадках, коли працівник наполягає на укладенні трудового договору у письмовій формі;
  5. при укладенні трудового договору з неповнолітнім;
  6. при укладенні трудового договору з фізичною особою (з ФОПом);
  7. при укладенні трудового договору про дистанційну роботу або про надомну роботу;
  8. при укладенні трудового договору з нефіксованим робочим часом.

Відповідно, якщо відносини між вами та працівниками не відповідають вищезазначеним критеріям, ви маєте можливість укласти трудовий договір в усній формі. Проте слід мати на увазі, що у такому випадку ви, як роботодавець, повинні роз’яснити працівнику під розписку умови праці, проінформувати про правила внутрішнього трудового розпорядку, провести інструктаж з техніки безпеки та охорони праці тощо. Крім цього умови вашої подальшої співпраці повинні бути зафіксовані у заяві працівника про прийняття на роботу.‌

Чи існує обов’язкова форма, за якою треба укладати письмові трудові договори?

Багато підприємців вважають, що трудовий договір треба оформлювати за типовою формою, затвердженою Мінпраці та Мінсоцполітики, проте це не так.

Дана форма містить не актуальні положення (наприклад, про обов’язок ФОПа реєструвати трудовий договір Державній службі зайнятості, яке не діє ще з 2015 року), які не тільки можна, а й треба змінювати. Можливість змінювати і доповнювати цю затверджену форму трудового договору була підтверджена в листі Мінсоцполітики №06/2-4/133 від 09.10.2001.

Єдиний момент, про який слід пам’ятати – умови вашого договору повинні бути не гірше, ніж у затвердженій формі.

Підписали трудовий договір: що далі?

Після укладання трудового договору, вам, як роботодавцю, необхідно видати наказ про прийняття працівника на роботу. Наказ (розпорядження) про прийняття на роботу, як правило, містить назву професії (посади), кваліфікацію, дату початку роботи, умови оплати праці.

Крім цього, відповідно до КЗпП працівник не може бути допущений до роботи без повідомлення Державної податкової служби України про прийняття працівника на роботу. Тут слід звернути увагу на те, що дата подання повідомлення не може бути раніше дати видання наказу про прийняття на роботу, але має передувати даті початку фактичної роботи працівника.

Якщо у вас виникають питання з приводу укладення трудових договорів з працівниками, наша команда залюбки дасть на них відповіді. Крім цього ми надаємо послуги з офіційного оформлення працівників.

Автор: Вікторія Сіпко 

Залишити заявку для зворотнього звʼязку